TARİHÇE

Türk Dili ve Edebiyatı bölümü, 1992’de açılan Celal  Bayar Üniversitesi'nin ilk bölümlerinden birisidir. Kurucu başkanlığını Prof. Dr. Mahmut Kaplan’ın yaptığı bölümümüzde, 1993-2001 yıllarında Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ve Halk Bilimi olmak üzere toplam beş ana bilim dalı vardı.  2001 yılında Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları'nın da açılması üzerine altı ana bilim dalıyla eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam edilmektedir.

1993 yılında 4 öğretim elemanı ile eğitim ve öğretime başlayan bölümümüzde, bugün 26 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Bunlardan 3’ü profesör, 2’si doçent, 12’ü Dr. Öğretim üyesi, 2’si öğretim görevlisidir. Ayrıca, bölümümüzde 2'si doktorasını tamamlamış 5 araştırma görevlisi bulunmaktadır.

1993'te Manisa il merkezinde, eski rektörlük binası ve BESYO’nun (şimdiki adıyla Spor Bilimleri Fakültesi’nin) bulunduğu merkez yerleşkesinde eğitim ve öğretime başlayan bölümümüz, 1997’den beri Şehit Prof. Dr. İlhank Varank Yerleşkesi'nde Fen-Edebiyat Fakültesi binasında hizmet vermeye devam etmektedir.

İlk mezunlarını 1997 yılında veren bölümümüzde, 1995-1996 eğitim-öğretim yılından itibaren ikinci öğretim programı da açılmıştır.

Başlangıçta 36 kişi olan bölüm kontenjanı 1999 yılında YÖK tarafından I. ve II. öğretimde 120'ye yükseltilmiştir.

Bölümümüze YKS ile öğrenci seçilir. Her yıl birinci ve ikinci öğretime toplam 230-250 arası öğrenci alınır. Eğitim süremiz dört yıldır. Öğrencilerimizin mezun olabilmeleri için, AKTS’de şart koşulan krediyi tamamlamaları gerekmektedir.

Bölümümüzden mezun olan öğrenciler, Türk dili ve edebiyatı, dilbilim ve sosyal bilimler alanlarında akademisyen olabilmek için temel öğrenimlerini tamamlamış olurlar. Öğrencilerimiz, pedagojik formasyon eğitimi aldıktan sonra KPSS sonucunda liselerde Türk Dili ve Edebiyatı branş öğretmenliğine atanabilmektedir. Bunun yanında, pek çok lisans mezunumuz eğitim ve öğretim, turizm,  reklamcılık, basın-yayın, medya, arşivcilik ve kütüphanecilik gibi değişik sahalarda kariyer yapma imkânını da kazanmaktadırlar. Ayrıca Türkçenin öğretimi ve Türk dünyası ile ilgili çalışmalar yapan kurumlarda da görev üstlenebilmektedir.

İstek ve önerilerinizi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığımıza iletiniz.

Telefon : 0 (236) 241 21 51

Adres   : Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi Yunusemre/MANİSA

E-posta  : fef.turkdili@cbu.edu.tr

cbutde@hotmail.com